Nederlanders zijn koffieliefhebbers. Gemiddeld drinken we 4,1 koppen koffie per dag. Dat onderzocht Koffie & Thee Nederland, branchevereniging voor Nederlandse koffie- en theebedrijven. Die koffie drinken we thuis, halen we to-go en tappen we uit koffieautomaten op het werk. De kwaliteit van onze kantoorkoffie vinden we nogal belangrijk en is vaak het gesprek van de dag. Wat maakt nu het verschil tussen een ‘lekker bakkie’ en een kop ‘slootwater’? Dat is de kwaliteit van de gebruikte koffiebonen, zou je denken. En dat klopt natuurlijk ook. Maar de allergrootste invloed heeft de servicemonteur van de koffiemachine. Die stelt af hoe grof de koffie wordt gemalen, hoe snel de doorlooptijd is en hoelang de contacttijd. Als hij de koffie zo snel mogelijk laat lopen om wachttijden bij de automaat te voorkomen, beïnvloedt dat de smaak van de koffie.
Recente reacties